Laparoskopik Kolorektal Cerrahi Nedir?

Kalın bağırsağın (kolon) ve kalın bağırsağın son kısmının (rektum) kanser ve kanser dışı (divertiküler hastalık, kabızlık, ülseratif kolit, polipler gibi) hastalıklarında açık ve kapalı (laparoskopik) ameliyat yapılabilir.
Laparoskopik ameliyatta hastanın karnı kesilerek açılmaz. Karın içine 4-5 tane küçük delikten yerleştirilen özel aletler yardımı ile monitörden izlenerek ameliyat yapılmaktadır. Özel kamera ve ışık sistemi yardımı ile karın içindeki görüntü büyütülerek ve yüksek çözünürlükle ekrana aktarılmaktadır. Vücut dışarısına çıkarılacak bağırsak parçası 4-5 cm’lik küçük bir sezaryen kesisi ile ya da göbek çevresinden bir kesi ile dışarı alınıyor. Hatta bazı hastalarda bağırsağı dışarı almak için hiçbir kesi yapmadan vücudun doğal açıklıklarını (vajina ve anüs) kullanmaktayız. “NOSE” adı verilen bu yöntemde hastanın karnında herhangi bir kesi yapılmamaktadır.

Kolon ve rektum kanseri hastalarında da uygulanabilir mi ?

Bu konuda kitaplarda ve bilimsel makalelerde ciddi bir bilgi birikimi oluştu. Eğitimini almış deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında laparoskopik kolon ve rektum kanseri cerrahisi en az açık cerrahi kadar güvenli ve etkili bulunmuştur.

Hem açık ve hem de kapalı teknikte aynı tedavi mi yapılıyor ?

Asıl amacın hastalığı tedavi etmek olduğu unutulmamalıdır. Bir ameliyat kapalı yöntemle yapıldığında cerrahi prensiplerden ödün vermeden açık bir ameliyatta hangi tedavi yapılması gerekiyor ise aynı şekilde yapılmalıdır, bu da eğitim ve deneyim ile ilişkilidir.

Avantajları nelerdir?

Yaklaşık 15 yıldır bu hasta grubunda laparoskopik cerrahi uyguluyorum ve genişçe bir deneyimim oldu. Deneyimim, gözlemlerim ve bilimsel verilere göre laparoskopik kolorektal cerrahinin açık cerrahiye göre ameliyat sonrası dönemdeki en önemli avantajlarını şu şekilde sıralayabilirim:
1. Daha az ağrı
2. Beslenme düzenine dönüş daha kısa sürüyor
3. Hastalar daha az yatağa bağlı kalıyor ve vücut fonksiyonlarını geri kazanma daha hızlı oluyor
4. Çok küçük bir ameliyat kesisi yapılması nedeni ile kozmetik sonuçları çok daha iyi; özellikle spor yapan ve genç hastalarımızın talepleri laparoskopik cerrahi yönünde oluyor
5. Daha az ameliyat yeri enfeksiyonu ve ameliyat yeri fıtığı görülüyor
6. Hastanede daha kısa süre kalıyorlar
7. Günlük aktivitelerine daha çabuk dönüyorlar
8. Aktif çalışmak isteyen hastalar ise işlerine daha erken dönebiliyorlar

Ben laparoskopik ameliyat için uygun muyum?

Hastaların çoğunda laparoskopik kolorektal cerrahi yapılabilir. Hem hastanın hem de hastalığın özelliklerine göre ve ameliyatı yapacak cerrahın deneyimine göre size uygun cerrahi yönteme karar verilmektedir.

TV 100 BİZ BİZE PROGRAMI – KOLON VE REKTUM KANSERLERİ